Czym grozi gotowanie wody w mikrofali?

eksplozja wody

Gotowanie wody w mikrofali wiąże się z ryzykiem jej przegrzania, co jest niebezpieczne, gdyż grozi to poparzeniem. Taka woda przy najmniejszym zaburzeniu, np. zamieszaniu, ulega eksplozji z naczynia.

Jak można przegrzać wodę?

Przegrzanie, to podgrzewanie czegoś, powyżej temperatury wrzenia bez gotowania. Woda, przy ciśnieniu normalnym, czyli ok. 1014 hPa, gotuje się w 100 °C, jeżeli są w niej obecne np. pęcherzyki powietrza. Ale, gdy ich brak, wodę można podgrzać powyżej 100 °C. Wtedy nazywamy to cieczą przegrzaną. Taka woda, która wcale nie wygląda jakby się gotowała, dotknięta, ulega natychmiastowemu zagotowaniu i wybucha, parząc wszystko w zasięgu.

W przeciwieństwie do czajnika lub rondla, kubek ma raczej gładkie powierzchnie, więc nie ma tam miejsca na odkładanie się małych pęcherzyków powietrza, które będą gromadzić parę z wody i unosić ją w górę. Do tego kubek jest chłodniejszy niż woda w środku, w przeciwieństwie do czajnika lub rondla, gdzie metalowe elementy i grzałka są gorętsze niż woda. To oznacza, że w czajniku lub rondlu obszary przegrzania są bardzo małe, a w mikrofalówce osiągają całą wodę. Próba zakłócenia takiej przegrzanej wody, poprzez np. zamieszanie, prowadzi do nagłego zagotowania się całości i eksplozji. Oczywiście jest to bardzo niebezpiecznie i proszę nie próbować tego w domu!

Gotowanie wody w mikrofali

Przegrzanie zwykłej wody z kranu jest dość trudne, gdyż posiada ona wiele zanieczyszczeń, wokół których mogą gromadzić się np. pęcherzyki powietrza, które odprowadzą parę wodną. Jeżeli ktoś decyduje się na gotowanie wody w mikrofali, mimo wszystko lepiej coś do tej wody dodać, np. woreczek z herbatą. Dzięki temu, do wody dostaną się drobne pęcherzyki powietrza, które będą miały się wokół czego gromadzić i odprowadzać parę wodną z całej podgrzewanej wody.

Znana dwójka „Pogromców Mitów” prezentuje, co dzieje się, gdy wrzucimy widelec do przegrzanej, destylowanej wody w mikrofalówce. Ze zwykłą wodą z kranu eksperyment się nie powiódł, gdyż taka woda jest zbyt zanieczyszczona, a zanieczyszczenia powodują tworzenie się bąbli, co uniemożliwia przegrzanie wody, a jedynie jej zagotowanie.

Na Discovery również efektowna prezentacja wybuchającej, przegrzanej wody z mikrofali.

Zostaw komentarz